1

Egy kazár lány

T. Garmás:

Egy kazár lány

konyv_kazarlanyA közelmúltban jelent meg az a könyv, mely egy mezőkövesdi asszony viszontagságos életének visszaemlékezéseit tartalmazza. A kis történetekből megtudjuk, hogy egy kazár lánynak milyen volt az élete az 1940-50-es években az Oroszország által bekebelezett Ukrajnában. Gyermeki életére a politikai helyzet, a zűrös családi élet egyaránt rányomta bélyegét. Azonban a hányattatásos gyermekkorban, a viszontagságos ifjúkorban mégis helyt tudott állni, és melegszívű, szerető ember tudott maradni.

Az elbeszélésekből megtudhatjuk, hányszor és miért kellett otthont és iskolát cserélnie. Így sokszor kellett új ismerősöket, szerelmeket, barátokat találni és elveszíteni. A technikum elvégzése után pedig munkát keresnie, ott helytállni, az “undorító” munkáltatók támadásait visszaverni. Csalódni apában, barátokban, munkatársakban. A könyv bemutatja, hogy ilyen élet után hogyan került Amerikába, és ott milyen hatások érték, és az mit váltott ki belőle, majd Magyarországra, Mezőkövesdre Tamilla a kazár lány, és hogyan talált nyugalomra városunkban.

A családi történetek között megismerhetjük a kazárok, kozákok eredetét, történelmét, népük vallási és világi szokásait, rettegéseit, mindennapi életüket. Többek közt azt is, hogy az Ukrajnaiak ugyanolyan áldozatok voltak a Szovjetunióban, mint a “felszabadított” országok, és így az elnyomásból nekik is bőven kijutott. Ez a könyv stílusán is látszik, hiszen a nyelvezetéből kitűnik, hogy írója először oroszul tanult írni-olvasni.

Azoknak ajánlom a könyvet, akik szeretik a családregényeket történelmi korba ágyazva.

Csirmazné Cservenyák Ilona