Gari Margit élete és hangja

Kiss József:

Gari Margit élete és hangja

konyv_garimargitAz emlékezet az, ami biztosíthatja egy ember számára a halhatatlanságot. Minél több ember idézi fel alakját, tetteit, szavait, annál biztosabb, hogy legyőzte a halált. Ez azonban csak keveseknek adatik meg.

Gari Takács Margit azok közé tartozik, aki egész életével olyan hatással volt a körülötte élőkre, hogy nemcsak a családtagok, hanem az egész „matyó család” emlékezetében tovább él. Sorsa – sok kortársáéhoz hasonlóan – igen nehéz volt. A szegénység, a kemény munka ellenére megtalálta a szépséget is az életben, s amire rátalált, megosztotta másokkal. Olyan kincset adott át, amely őt is gazdagabbá tette, s gazdagíthat bennünket is.

Kiss József könyve nemcsak neki állít emléket, hanem számunkra is sokat jelenthet. Közelebb hoz hozzánk egy már-már feledésbe merülő világot, olyan értékeket, amelyekről a mai rohanó korban hajlamosak vagyunk elfelejtkezni. Múltunk bennünk él tovább, meg kell ismernünk, hogy alakíthassuk a jövőnket. A történelem nem csupán a dicső csaták, jeles uralkodók története, hanem sokkal inkább az egyszerű emberek sorsa, mindennapjai.

Forgathatjuk ezt a könyvet úgy, hogy tanuljunk belőle, de lapozgathatjuk úgy is, hogy erőt merítsünk, kellemes, vidám perceket szerezzünk magunknak, vagy megnyugtató hangját halljuk a felvételekről. Mindenképpen büszkeség tölthet el bennünket, hogy közülünk való volt, s a matyó emberek életét általa az egész világ is megismerheti.

Tállai András
polgármester