1

Országgyűlési képviselőválasztások és képviselők…

Kápolnai Iván – Szlovák Sándor:

Országgyűlési képviselőválasztások és képviselők a mezőkövesdi térségben 1848-2001

konyv_orszaggyulesiE kötet szerzői: Kápolnai Iván és Szlovák Sándor hiánypótó munkát alkottak, amikor elkészítették a mezőkövesdi térség képviselőválasztásának történetét. E mű ötvözi az országgyűlési, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választások történetét, bemutatja a mezőkövesdi képviselők életrajzát és munkásságát. vizsgálták a választókerületek változó földrajzi elhelyezkedését, a választási jogosultak és a teljes lakosság arányát. A választások adatait településenként részletezik, bemutatják a választási aktivitás településenként eltérő voltát és a régió politikai magatartását.

A megválasztott képviselők személyének bemutatása után a születési hely, társadalmi környezet, iskolai végzettség és foglalkozás, politikai pártállás és annak esetenkénti változása, valamint a választókörzetükben végzett tevékenységük bemutatása, értékelése következik.

A kötet kuriozitása, hogy Magyarországon első ízben vállalkozott egy kistérség parlamenti választásainak másfél évszázadot felölelő jogi, demográfiai, szociológiai, pártpolitikai és történeti szempontok szerinti áttekintésére. A mű gazdag forrásfeldolgozása, a mezőkövesdi politikai élet történetének és jelenkorának leírása, valamint a képviselők almanach-szerű bemutatása miatt rendkívül fontos dokumentum.

Villám Judit
Országgyűlési Könyvtár gyűjteményvezetője