1

Őszi szélkerék

Pető Margit:

Őszi szélkerék

Előszó

konyv_osziszelkerekHETVENÖT éve forog – immár a lélek őszi táján – minden irányból fújó szelet hasznosítva s energiát alkotássá transzformálva a Pető Margit „szélkereke”.

Huzatos és szélcsendes időket egyaránt megélt, a szülőföldjéhez mindvégig hű és több művészeti ágban szorgoskodó szerző megrostáló korszakokat tud maga mögött. A fölösleg kihullt belőle, de megmaradt a tiszta mag, melynek már csak jó talajt kellett találnia, hogy vetés sarjadhasson, és kalász fejesedjék belőle. Pető Margit Matyóföldön látta s lelte meg ezt a földet.

Aratás múltán, most az „aranydús ősz”-ben gyűjtötte be a termést a „rejtelmek magtárá”-ba, a válogatott és új verseket sorjáztató kötetében, az Őszi szélkerékben. Láttató és találó már maga a cím is, mert nem csupán benső pályaívet, hanem jellemrajzot is ad az alkotóról. A kerék, a tengely – a szellem – forog, a torony – az ember – szilárdan áll. Amikor a széllapátok forognak, térré őrlik az időt és idővé a teret: emlékek, tájak, arcok, távlatok, remények, kételyek örvénylenek, s alakulnak sorokká, állnak össze versekké; a versek meg kötetekké, s azok pedig átszelelve: lírai életművé. Jó terméssel teli csűr ez a kötet, egymást ragyogják benne magok és őszi napok, s aranylanak ránk is. Sütkérezzünk a fényükben!

2010. május 31-én
Cseh Károly

PETŐ MARGIT író-festő Mezőkövesden született 1935-ben A Magyar Iparművészeti Főiskolán 1960-ban szerzett diplomát. A „matyó” hagyományvilág áll irodalmi alkotásai középpontjában. Írásai és képei érmellet tükrözik a mai kor emberi-társadalmi problémáit is. Ám műveiből sugárzik a jövőbe vetett hit is.

Eddig megjelent kötetei:

Rozmaring ága, virágnak virága, 1984. (próza)
Kedves vendég tiszteltessél, nálunk megvendégeltessél, 1987. (próza)
Csillagrúgtatás, 1993. (verseskötet)
Fogódzó, 2002. (verseskötet)

1998-tól szülővárosának díszpolgára. Jelen kötete születésnapi válogatás 75 év 75 legszebb verse, saját festményeivel illusztrálva.