Segítség

Segítség katalógusunk használatához

A bal oldali menüpontokból érhető el katalógusunk.

Dokumentum keresés

 • A keresés a kereső mezőkben megadott feltételeknek megfelelő dokumentumokat keresi meg. Pl.: A cím mezőbe beírt ‘Biblia’-ra keresés megtalálja az összes dokumentumot, aminek a címe Biblia-val kezdődik.
 • A kereséseknél szokásos csonkolás jelek mind használhatók ( ? % * ), bár feleslegesek. A csonkolt keresés az alapértelmezett. Ha pontos szövegre akarunk keresni, tegyünk ‘pont’-ot a végére. Pl.: A címben ‘biblia.’-ra keresve nem találjuk meg a ‘A biblia a magyar irodalomban’ c. könyvet.
 • Több mező kitöltése esetén
   • csak olyan rekordokat találunk, amik az összes feltételnek megfelelnek (ha a művelet az ÉS).
   • olyan rekordokat találunk, amik legalább az egyik feltételnek megfelelnek (ha a művelet a VAGY).
 • Egynél több helyen is megadhatjuk ugyanazt a keresőmezőt! Ily módon lehet pl. lekeresni azokat a könyveket, amik az általunk kívánt két (vagy három) szót is tartalmazzák. Pl.: Szavak: autó; Szavak: javítás; Művelet: ÉS
 • Túl sok találatot (kb. 3000) eredményező kereséseket nem hajt végre a rendszer. Ilyenkor pontosabban meg kell adni a keresési feltételeket.
 • A keresés ékezethelyesen történik. Különbözik a kor, a kór és a kör.
 • A Téma-ban együtt találhatjuk a Tárgyszavakat, a zenei és helyismereti tárgyszavakat és az ETO jelzetekből származó kulcsokat (Könyvtárunkban csak ETO jelzetet használunk!).
 • Az ékezetes betűket megadhatjuk őket repülő ékezettel is ( a’ = á, o: = ö, o” = ő )

Dokumentum böngészés (Keresés menüpont alatt)

 • Böngészés csak egyetlen mezőt vesz figyelembe. Azt mutatja meg, hogy ebben a mezőben milyen kulcsok vannak egyáltalán az adatbázisban. Ekkor tehát NEM dokumentumokat látunk, hanem a dokumentumok egyes mezőinek (pl. szerző, kiadó) értékeit látjuk. A mezőbe beírt értékkel azt adhatjuk meg, hogy a kulcsok listáját honnan kezdve akarjuk látni. Pl.: A Szerző mezőbe beírt ‘Arany János’-ra böngészés megmutatja az összes dokumentum szerzőinek neveit, Arany Jánostól kezdve.
 • böngészésnél a tételek a könyvtári szabvány szerinti sorrendben jelennek meg. Pl: a, á azonosnak tekintve, de az o, ö különbözőnek.
 • Ha egy indexet az elejétől kezdve akarunk böngészni, nem kell semmit beleírnunk a mezőbe.

Dokumentum típusok

A TextLib Integrált Könyvtári Rendszer WEB-es felületén a következő dokumentum rekordokkal találkozhatunk:

 • könyv (kötet, közös adat)
 • audióvizuális (részegység, közös adat)
 • időszaki (kiadvány, szám)
 • térkép (részegység, közös adat)

Használhatók még Sorozat és Mű rekordok is.

 Akadálymentes verzió

Akadálymentes WEB elérés: az Akadálymentes változat vakok és gyengénlátók részére átalakított megjelenési felület, mely az MVGYOSZ honlapján található leírás alapján készült el.

Olvasói állapot

A TextLib Integrált Könyvtári Rendszer lehetővé teszi, hogy az olvasók az interneten keresztül megtekinthessék a könyvtár rájuk vonatkozó adatait (kölcsönzések, előjegyzések, tartozások, stb). Egy példa megtekintése talán segítségére lehet, hogy eldöntse, érdekli-e Önt ez a lehetőség.

A belépéshez meg kell adnia az azonosítóját és a jelszavát. Azonosítóként mindig használható az olvasójegy száma. Arra is van lehetőség, hogy a könyvtárban az olvasó a könyvtáros segítségével egy könnyen megjegyezhető azonosítót állítson be magának. Ily módon akkor is le tudja kérdezni az állapotát, ha épp nincs nála az olvasójegye.

Biztonsági okokból jelszó nélkül egyetlen olvasó sem használhatja ezt a funkciót. Aki még nem ment be a könyvtárba, és nem állította (vagy állíttatta) be a jelszavát a TextLib-ben, az a születési idejének a megadásával tud belépni. Az 1970 március 25-én született olvasónak pl. a „19700325” jelszót kell megadnia.

Tudnivalók a HunMarc letöltésről

A TextLib Intergrált Könyvtári Rendszer lehetővé teszi, hogy az könyvtár adatbázisából a böngésző programja segítségével rekordokat töltsön le HunMarc formátumban.

A letöltést a rekord megjelenítésekor látható [HunMarc] link-re kattintással lehet kezdeményezni. Jobb böngészőprogramok fel szoktak ajánlani egy filenevet, hogy akként érdemes elmenteni a file-t. Ezt persze csak akkor tudják megtenni, ha a WWW szervertől kapnak ilyen információt. A TextLib WWW szerver küld ilyet, oly módon, hogy a könyv címének első 60 karakterét adja (a betüket ékezetlenítve, és kiszedve a speciális jeleket, SPACE helyett _ jelet küldve). Kiterjesztésként .HM-et küld. Például az ‘Egy magyar nábob” esetében az ‘Egy_magyar_nabob.HM’ filenevet javasolja.

Ha valaki olyan drive-ra akarja menteni a file-t, ami csak 8+3-as fileneveket támogat, akkor a filenév első 8 karakterét kell csak meghagynia mentéskor. A TextLib WWW szerver a HunMarc rekordokat ANSEL kódkészkletben adja, ez a kódkészlet tartalmazza az összes ékezetes karaktert.

Ha olyan rekordok akarunk letölteni, aminek van közös adata, vagy ő maga egy közös adat, akkor egy file-ban több rekordot kapunk. A közös adatot, és annak valamennyi kötetét. (Ilyenkor a javasolt filenév mindig a közös adat címéből származik)