image_pdfimage_print

Somogyi Dénes született 1938. 03. 12. Gömbösfalván {ma Szomolya} földművelő szülők negyedik gyermekeként. Az általános iskola után a mezőkövesdi gimnáziumban folytatta tanulmányait. Szülei a Rákosi rendszer kegyetlen beszolgáltatási terhei miatt kivették az iskola harmadik osztályából. Évek múlva, munkavégzés mellett, az egri Gárdonyi gimnáziumban fejezte be tanulmányait és tett érettségi vizsgát. 1955 óta lakik Egerben.

Több szakmát tanult, majd ezekben dolgozott nyugdíjazásáig. Volt autó villanyszerelő, autószerelő, autóbuszvezető, kamionos, taxis, gépkocsi előadó, garázsmester, szállításvezető, stb. Amikor nyugdíjba került, rokonságának fiatal tagjaitól kapott egy használt számítógépet, amelynek kezelését autodidakta módon elsajátította. Nyugdíjba kerülése óta írja, szerkeszti könyveit, melyek a régi időkről mesélnek. Olykor elküldi irodalmi pályázatokra és az ott kapott elismerések újabb írásokra serkentik. Amikor túrázik a hegyekben, vagy kapálgatja a zsebkendő nagyságú szőlőjét, mindig van zsebében egy ceruza, egy szeletke papír, hogy a hírtelen jövő gondolatait le jegyezze. Mint mondja – otthon aztán bő lére ereszti.

Regényei közül a Hasszán kincsét kedveli leginkább, amelynek kalandos eseménye ott kezdődik, ahol 1552 – n az egri vár ostroma véget ér. A szerelmi kaland egy itt maradó törökkatona és egy gyaur kecskepásztorlány romantikus találkozásáról szól. A fiatalok, akik olvassák, az Egri csillagok folytatásának tekintik.